Ερευνητικές Δράσεις - Διαδραστικά Εργαστήρια

Οι Ερευνητές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας δίνουν το παρόν

Οι Ερευνητικές Ομάδες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων της Αθήνας παρουσιάζουν στο κοινό τα ερευνητικά τους αποτελέσματα. Περιηγηθείτε στις αίθουσες του Κτηρίου Αβέρωφ και πάρτε μια γεύση από τα πειράματα, τις προσομοιώσεις, τον επιστημονικό εξοπλισμό των ερευνητών.

Γίνε κι εσύ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ, για μια Βραδιά!

Από τις 5 το απόγευμα μέχρι ….τα μεσάνυχτα στις αίθουσες του Κτηρίου Αβέρωφ!

ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ  ΕΜΠ   https://goo.gl/UU4cs1

ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ   https://goo.gl/b3Lzwr

 

Επισκέψου τη σελίδα μας στο facebook για να δεις τα νέα των ερευνητικών συμμετοχών:

www.facebook.com/ntuaren

 

Πάρε όμως μια γεύση κι εδώ:

 

Μια γνώριμη συμμετοχή στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ είναι η συμμετοχή της φοιτητικής ομάδας ΩΚΕΑΝΟΣ ΕΜΠ. Φέτος θα φέρουν μαζί τους δύο ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα σκαφών. Επισκέψου την αίθουσα των Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο ισόγειο του κτηρίου Αβέρωφ. 

 

 

Η Prom Racing NTUA FSAE Team θα βρίσκεται για μία ακόμα φορά μαζί μας με σκοπό να παρουσιάσει το μονοθέσιο όχημα Formula SAE, με το οποίο αγωνίστηκε στους φετινούς αγώνες Formula Student στο εξωτερικό και απέσπασε 4 βραβεία, εντυπωσιάζοντας εξωτερικό και Ελλάδα.

 

Debate - Διασχολικό προπτυχιακό πρόγραμμα "Περιβάλλον & Ανάπτυξη"

Στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ παρουσιάζεται φέτος με τη μορφή debate το διασχολικό προπτυχιακό μάθημα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που εδώ και 15 χρόνια προσφέρεται ως οριζόντιο μαθημα σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΜΠ.
Αποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια μέσω της οποίας διερευνάται η διασύνδεση μεταξύ της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας και της προστασίας του περιβάλλοντός της. 
Το μάθημα έχει οργανωθεί στη βάση σειράς διαλέξεων όπου για κάθε θέμα αναπτύσσεται μια γόνιμη διαλεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του δίπολου «Ανάπτυξη» ή «Περιβάλλον». 
Στο πλαίσιο της βραδιάς του Ερευνητή παρουσιάζεται η εργασία των σπουδαστών Κοντού Άλκηστις, Λαζαρίδης Ιωάννης και Μανωλά Μαρία με θέμα «Κλιματική αλλαγή» με τη μορφή ενός debate.
@Αμφιθέατρο 8, Ισόγειο κτιρίου Αβέρωφ, 7:00-8:00 μμ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΕΜΠ ΠΕΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ!

Φέτος υποδεχόμαστε τη συμμετοχή της Euroavia Athens με την παρουσίαση του τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους τους!

Η Euroavia Athens είναι η τοπική αντιπροσωπεία της EUROAVIA, του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φοιτητών Αεροδιαστημικής, στην Αθήνα με έδρα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στόχος της ομάδας είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν ουσιαστική επαφή με την αεροδιαστημική και αεροναυπηγική βιομηχανία. Κύριο μέλημα, επίσης, είναι η προώθηση των πρακτικών εφαρμογών του τομέα και του ομαδικού πνεύματος, μέσω τεχνικών δράσεων. Η διοργάνωση διαφόρων διαλέξεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μεγαλες εταιρίες που άπτονται των παραπάνω τομέων είναι κάποιες από αυτές τις δράσεις. Φυσικά, η αφοσίωση των μελών της EUROAVIA Athens φαίνεται και από την κατοχή της 14ης θέσης στο Διεθνή Διαγωνισμό Air CargoChallenge 2017, σχετικά με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους.

Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας θα βρίσκεται στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ, στην καρδιά της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, στη Θεματική Γωνιά Ανάπτυξης και Αειφορίας με πολλές εκπλήξεις και επιδείξεις με drone. Θα παρουσιαστούν έξυπνα κοινόχρηστα ποδήλατα (dockless) που ξεκλειδώνουν και κλειδώνουν με εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, θα γίνουν επιδείξεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «drone», θα παρουσιαστούν εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για έξυπνη κινητικότητα και πολλά περισσότερα.

 

 

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα έχουμε φέτος συμμετοχή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του ΕΜΠ, μέσω της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική, υπό τη διεύθυνση του Επισκέπτη Καθηγητή Γ. Σταματάκου.


Θα παρουσιαστούν διεθνώς πρωτοποριακά επιτεύγματα εθνικών, ευρωπαϊκών, ευρω-αμερικανικών και ευρω-ιαπωνικών ερευνητικών προγραμμάτων στον αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα της In Silico (Υπολογιστικής) Ιατρικής μέσω του χαρακτηριστικού παραδείγματος της In Silico Ογκολογίας, που έχουν αξιολογηθεί ως άριστα διεθνώς: 

  • Κλινική προοπτική των ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο τη βέλτιστη εξατομικευμένη θεραπεία δεδομένου ασθενούς δια της εκτέλεσης πειραμάτων στον υπολογιστή (in silico) με τη σύγχρονη αξιοποίηση των ατομικών "πολυκλιμακωτών" (multiscale) δεδομένων του (απεικονιστικών, ιστοπαθολογικών, μοριακών κ.ά).
  • Διαδικασία της κλινικής επιβεβαίωσης της αξιοπιστίας των (υπερ) πολύπλοκων μαθηματικών και υπολογιστικών μοντέλων των βιολογικών μηχανισμών και των ολοκληρωμένων "Ογκοπροσομοιωτών" που έχουν αναπτυχθεί ή που αναπτύσσονται από την ομάδα. 
  • Προοπτικές χρήσης τους, πέραν της εξατομικευμένης Κλινικής Ιατρικής, στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών in silico, στην εφαρμοσμένη και στη βασική βιοϊατρική αλλά και μη βιοιατρική έρευνα.

 

  • Εναρκτήρια εκδήλωση

Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων της Αθήνας, οι διοργανωτές, οι συν-διοργανωτές και οι υποστηρικτές της Βραδιάς χαιρετίζουν την εκδήλωση για την Ανάπτυξη με Καινοτομία και Πολιτισμό στην Αίθουσα Τελετών του Κτηρίου Αβέρωφ στις 18:00. Τις εργασίες θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ιωάννης Γκόλιας. Την έναρξη της Βραδιάς θα κηρύξει ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Κώστας Φωτάκης

 

  • Έκθεση διπλωματικών εργασιών 

Έκθεση μεταπτυχιακών εργασιών στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ "Προστασία Μνημείων" και έκθεση διπλωματικών εργασιών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στο Ιστορικό κτήριο της Πρυτανείας ΕΜΠ.

 

  • Τα Μουσεία πάνε Πολυτεχνείο

Μουσεία των Πανεπιστημίων της Αθήνας αλλά και το Μουσείο Πειραμάτων πάνε και φέτος Πολυτεχνείο, έχοντας ετοιμάσει συναρπαστικά πειράματα και παιχνίδια για τους μαθητές. Μην το χάσετε!

Και φέτος μαζί μας θα είναι το Μουσείο Πειραμάτων. Πάρτε μια γεύση από τα .. σπιτικά τους πειράματα: Τι μπορεί να κάνει κάποιος με ξύδι, νερό, πατάτες, κρεμμύδια, αλάτι και άλλα υλικά από την κουζίνα της μαμάς; Μα, τα καλύτερα σπιτικά… πειράματα! Αυτά που μαθαίνουμε από την ομάδα του Μουσείου Πειραμάτων και τα κάνουμε ξανά και ξανά στο σπίτι μας, γιατί κάθε κουζίνα μπορεί να γίνει το καλύτερο εργαστήριο!

 

  • ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Attica Zoological Park θα βρίσκεται στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ 2018 στον 1ο όροφο του κτιρίου Αβέρωφ παρουσιάζοντας με διαδραστικό τρόπο τις εργασίες του στον τομέα της Βιομιμητικής. Βιομιμιτική είναι μία προσέγγιση στην καινοτομία, οι οποία αναζητά βιώσιμες λύσεις σε ανθρώπινες προκλήσεις εξομοιώνοντας τα διαχρονικά "μοτίβα" και τις επιτυχημένες "στρατηγικές" της φύσης. Στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων, διαδικασιών – νέων τρόπων ζωής – που είναι μακροχρόνια καλά προσαρμοσμένοι στην ζωή στην Γη.

  • Γίνε κι εσύ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ!

Και τη φετινή χρονιά είναι δυνατή η καινοτόμος ερευνητική συμμετοχή μαθητικών ομάδων με την παρουσίαση μαθητικών επιστημονικών επιτευγμάτων – πειραματικών διατάξεων – εκπαιδευτικών επιστημονικών προγραμμάτων. 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ   https://goo.gl/SNBhbz

  • Ζωντανές συνδέσεις

Και τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση με το CERN κατά τη διάρκεια της Βραδιάς. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους ερευνητές να μιλούν ζωντανά, αλλά και να θέσει ερωτήματα και να λάβει απαντήσεις από τους ίδιους τους ερευνητές. κι όλα αυτά μέσω της γιγαντοοθόνης που θα στηθεί στο αίθριο.

  •  Επαγγελματικός προσανατολισμός

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού με ειδικούς συμβούλους από τα Γραφεία Διασύνδεσης του ΕΜΠ και Πανεπιστημίων της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και Ιδρύματα Υποτροφιών.

 

  • Η διεπιστημονική συμβολή του ΕΜΠ στην κοινωνία και τον πολιτισμό

Το ΕΜΠ συμβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία και πολιτισμό, τηρώντας τους δεσμούς με την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών και ιδρυτών του, θα παρουσιάσει τη διεπιστημονική μελέτη για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

Επίσης, θα παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, το οποίο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πρόσφατα στις τρεις Χριστιανικές κοινότητες, με βάση την ολοκληρωμένη διεπιστημονική μελέτη που διεξήγαγε η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ και την ευθύνη της επιστημονικής επιστασίας κατά την εκπόνηση του έργου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα παρουσιάζεται η Ψηφιακή Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας "Πανάγιος Τάφος: Το Μνημείο και το Έργο" που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.


  • Θεματικές γωνιές

Στο κομβικό αίθριο του κτηρίου Αβέρωφ θα βρίσκονται παραδοσιακά οι τέσσερις Θεματικές Γωνιές:

  • Ευρωπαϊκή Γωνιά - Πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie
  • Γωνιά Έρευνας και Εκπαίδευσης
  • Γωνιά Απασχόλησης και Καινοτομίας
  • Γωνιά Ανάπτυξης και Αειφορίας

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ   https://goo.gl/zrqmH5

 




ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

EU flag EU flag
«Το έργο SHERIF έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 818506».

"SHERIF has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 818506".