Ερευνητής

Αυτή είναι η ιστορία ενός ανθρώπου τον οποίο εγώ θα χαρακτήριζα ερευνητή.

Ερευνητής είναι κάποιος που ψάχνει, όχι απαραιτήτως κάποιος που βρίσκει.

Ούτε είναι κάποιος που ξέρει στα σίγουρα τι είναι αυτό που ψάχνει. Είναι, απλώς, κάποιος για τον οποίο η ζωή αποτελεί μια αναζήτηση.

Jorge Bucay, Ιστορίες να σκεφτείς

 

 

O ερευνητής είναι επάγγελμα. Και μάλιστα ένα επάγγελμα με μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Η ΕΕ εκτιμά ότι, μέχρι το 2020, η Ευρώπη θα χρειαστεί “να εκπαιδεύσει ένα εκατομμύριο ερευνητές επιπλέον, αν θέλει να διατηρήσει την άριστη φήμη της». Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους νέους που μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα, να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και να εισέλθουν σε μία αγορά εργασίας με μεγάλη ζήτηση.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του ερευνητή είναι η ελευθερία δράσης γιατί η έρευνα είναι παντού! Από την Ιατρική μέχρι τη Φιλοσοφία και από τη Μηχανολογία μέχρι την Ζωγραφική. Στην έρευνα δεν υπάρχουν όρια. Έτσι, λοιπόν, οι νέοι μπορούν να επιλέξουν το αντικείμενο που τους συναρπάζει, να αφοσιωθούν στην μελέτη του, στην ανάλυση του, ανακαλύπτοντας νέες πτυχές του και φωτίζοντας σκοτεινά σημεία του.

Όπως όμως οι ερευνητές δεν μπαίνουν σε καλούπια στο επάγγελμά τους, έτσι δεν περιορίζονται και στην προσωπική τους ζωή. Οι ερευνητές, συνήθως, είναι πολυσχιδείς και εξωστρεφεις προσωπικότητες που δεν κλείνονται στο εργαστήριο τους αλλά έχουν ποικίλα άλλα ενδιαφέροντα, όπως τη μουσική, τη ζωγραφική ή τον αθλητισμό. Κάνουν οικογένειες και ασχολούνται με τα παιδιά τους όπως όλοι μας! Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι ερευνητές στην Ιστορία άφηναν το εργαστήριο και επιδίδονταν στα αγαπημένα τους χόμπι. Η Μαρί Σκουοντόφσκα-Κιουρί, βραβευμένη με δύο Βραβεία Νόμπελ, έβρισκε χρόνο για την αγαπημένη της ποδηλασία. Ο Αϊνστάιν χαλάρωνε παίζοντας βιολί παρέα με τον φίλο του Μαξ Πλανκ, πατέρα της θεωρίας της Κβαντικής μηχανικής αλλά και πιανίστα.

Ελάτε λοιπόν στην «Βραδιά του Ερευνητή» να γνωρίσετε από κοντά τι άλλο; Ερευνητές! Να συνομιλήσετε μαζί τους, να τους ρωτήσετε για το επιστημονικό τους έργο, για την εφαρμογή του στην καθημερινή ζωή αλλά και να μάθετε για τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Πού ξέρετε; Μπορεί να καταλήξετε να ροκάρετε μαζί σε ένα μουσικό συγκρότημα ή να τρέχετε παρέα ένα μαραθώνιο!

 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

EU flag EU flag
«Το έργο SHERIF έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 818506».

"SHERIF has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 818506".