Το Βοτανικό Μουσείο του Παν Πατρών στη Βράδιά του Ερευνητή!

Το Βοτανικό Μουσείο του Παν. Πατρών και ο ρόλος του ως τμήμα της  φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας

Η γνώση της φυτικής ποικιλότητας και των παραγόντων από τους οποίους αυτή εξαρτάται και με τους οποίους αλληλεπιδρά, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή.

Το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών εντάσσεται, ως ξεχωριστή δομή, στο Τμήμα Βιολογίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα Βοτανικά Μουσεία της χώρας μας. Ιδρύθηκε το 1973 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα στην Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στον αριθμό των δειγμάτων του, αλλά και όσον αφορά στην αντιπροσωπευτικότητά του σε σχέση με τη ποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας.

Στο χώρο του Βοτανικού Μουσείου (Herbarium) του Παν. Πατρών περιλαμβάνονται εκτεταμένες και αντιπροσωπευτικές συλλογές  από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του ελληνικού χώρου (ορεινές περιοχές  της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, νησιά  και βραχονησίδες του  Αιγαίου και του Ιονίου). Στις συλλογές του βρίσκονται κατατεθειμένα περισσότερα από 80.000 φυτικά δείγματα που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των οικογενειών (185) και γενών (περισσότερα από 1050) της Ελληνικής Χλωρίδας.

Οργανωτές: καθηγητής Π. Δημόπουλος, Επίκ, Καθηγήτρια Μ. Πανίτσα

Ομάδα εργασίας:  Υποψ. διδάκτορας Μ. Τσακίρη, Υποψ. διδάκτορας Γ. Φάσσου,  Δρ. Ε. Ηλιάδου

 







ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

EU flag EU flag
«Το έργο SHERIF έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 818506».

"SHERIF has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 818506".