Παρουσιάσεις Σχολείων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

1. Ανακρίνοντας το φως

Το φως πηγή ζωής, ενέργειας αλλά και καλλιτεχνικής έμπνευσης, υπήρξε ανέκαθεν για τους επιστήμονες και συνεχίζει να υπάρχει αντικείμενο μελέτης αφού εξακολουθεί να είναι ο κύριος αγγελιοφόρος που μεταφέρει την πληροφορία των κοσμικών φαινομένων του σύμπαντος.

Χρησιμοποιώντας απλές πειραματικές διατάξεις σχολικού εργαστηρίου φυσικών επιστημών, θα μελετηθούν η φύση, οι ιδιότητες του φωτός καθώς και η λειτουργία απλών οπτικών οργάνων. Θα παρουσιασθούν τα φαινόμενα της ανάκλασης, διάθλασης, ολικής ανάκλασης, πόλωσης, συμβολής, περίθλασης καθώς και η λειτουργία οπτικών οργάνων όπως του οφθαλμού, της φωτογραφικής μηχανής και του τηλεσκοπίου. Με τη βοήθεια σχολικού φασματοσκοπίου θα παρατηρηθούν συνεχή και γραμμικά φάσματα εκπομπής διαφόρων φωτεινών πηγών καθώς και φάσματα απορρόφησης μέσω φίλτρων.

Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι ο επισκέπτης να αναγνωρίζει αρχικά φαινόμενα της καθημερινής του ζωής που σχετίζονται με το φως αλλά και ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης  (π.χ. μαθητής δημοτικού, λυκείου) να κατανοεί και να εξηγεί επαρκώς τη φύση και τις ιδιότητες του φωτός, με επιστημονικό τρόπο.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιώργος Μαράκης, Αντώνης Μαργαρίτης και Γιώργος Χατζησάββας.

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Μπάκου

Μαθητές και μαθήτριες του ομίλου χημείας θα παρουσιάσουν πειράματα και παρασκευές:

  1. Διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου με καταλύτη ιωδιούχο κάλιο (σχηματισμός της οδοντόπαστας του ελέφαντα).
  2. Αντιδράσεις οξέων και βάσεων παρουσία δεικτών.
  3. Αντίδραση υδροχλωρικού οξέος με υδροξείδιο του νατρίου παρουσία φαινολοφθαλεΐνης.
  4. Αντίδραση διαλύματος αμύλου και ιωδίου.
  5. Αντίδραση διαλύματος ιωδίου με ασκορβικό οξύ.
  6. Αλλαγή του χρώματος διαλύματος οξέος με δείκτες.
  7. Αλλαγή του χρώματος διαλύματος βάσης με δείκτες.
  8. Παρασκευή διοξειδίου του άνθρακα και συλλογή του σε μπαλόνι.
  9. Μέτρηση της ποσότητας οξυγόνου που περιέχεται στον αέρα.
  10. Παρασκευή σπιτικής οδοντόπαστας.
  11. Απομόνωση γενετικού υλικού από φυτικά προϊόντα.

 

Η πλατφόρμα Arduino σε γενικές ηλεκτρονικές και μετεωρολογικές εφασρμογές Οι Όμιλοι Αριστείας και Δημιουργικότητας λειτουργούν στα Πειραματικά Σχολεία, προκειμένου αφ’ ενός μεν να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις των μαθητών των σχολείων της περιοχής σε κάποιους τομείς και αφ’ ετέρου να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να ασχοληθούν με τομείς που τους θεωρούν ενδιαφέροντες, αλλά μέχρι τώρα δεν τους δινόταν η ευκαιρία να το κάνουν στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου.

Ο όμιλος που υλοποιήσαμε μέσω της κατανόησης της πλατφόρμας Arduino και της χρήσης της τόσο στον έλεγχο συσκευών όσο και στην καταγραφή δεδομένων από αισθητήρες έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές  να γνωρίσουν νόμους της Φυσικής, και να αντιληφθούν τις ρομποτικές εφαρμογές.   Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές έμαθαν τις βασικές αρχές λειτουργίας των ηλεκτρονικών μετεωρολογικών οργάνων, μετέφεραν τις μετρήσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Arduino και στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιούνται για να γίνουν οι διεργασίες αυτές. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές ανέπτυξαν σκέψη, ικανότητες και δεξιότητες που διέπουν την επιστημονική σκέψη του Δυτικού Πολιτισμού, ώστε να αντιμετωπίζουν τις υλικές και πνευματικές ανάγκες της ζωής τους με κριτικό, δημιουργικό και λειτουργικό τρόπο.         

Το Arduino είναι ένας μικροελεγκτής μονής πλακέτας, δηλαδή μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους, η οποία μπορεί να προγραμματιστεί με τη γλώσσα Wiring (ουσιαστικά πρόκειται για τη γλώσσα προγραμματισμού C++ και ένα σύνολο από βιβλιοθήκες, υλοποιημένες επίσης στην C++ ). Το Arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ανεξάρτητων




ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

EU flag EU flag
«Το έργο SHERIF έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 818506».

"SHERIF has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 818506".