Έκθεση Τεχνολογιών
  • ΔΕΛΦΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Λέανδρο Σκαλτσούνη, τον καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale Βασίλη Βασιλείου και τον ερευνητή στο Yale Τάσο Κυριακίδη, εκπόνησαν μελέτη για τον Δελφικό Ελαιώνα, υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην βραδιά του Ερευνητή θα παρουσιαστεί λοιπόν η μελέτη που αφορά στον Δελφικό Ελαιώνα.

Δελφικός Ελαιώνας

Θέμα: Καινοτόμες προτάσεις για τη διαχείρισή του και τη διαχείριση των προϊόντων του και του Περιβάλλοντος.

Η παρουσίαση επικεντρώνεται στα παρακάτω:

  1.  Περιγραφή Ελαιώνα.
  2. Συνολική Διαχείρηση – Άξονες.
  3. Ανάδειξη Περιβάλλοντος.\
  4. ιαχείρηση Αποβλήτων Ελαιουργίας.
  5. Επιχειρηματικές προτάσεις που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Δρ. Κων/νος Γερασόπουλος

 

  • POLYTECH - ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η Ελληνική Εταιρεία POLYTECH Α.Ε.,πρωτοπόρος στηνανάπτυξη τεχνολογικών εκπαιδευτικών προϊόντων, συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά στο event «Βραδιά του Ερευνητή» που διοργανώνεται στη Λάρισα στο Μύλο του Παππά την Παρασκευή28 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο υπεύθυνος τμήματος επιστημονικώνεφαρμογών της εταιρείας Αριστείδης Αλεξιάς (Φυσικός PhD), θα παρουσιάσει μερικές από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές λύσεις που διαθέτει η εταιρεία για την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα εκπαιδευτικά προϊόντα που θα παρουσιασθούν συμβάλλουν στην εργαστηριακή εξοικείωση των μαθητών μέσα από ένα σύνολο εργαστηριακών πειραμάτων, προσομοιώσεων και πολυμέσων.

Ο εργαστηριακός εξοπλισμός που θα εκτίθεται, συνοδεύεται από το βασικό λογισμικό σύστημα PCB 100, μία κεντρική, ισχυρή και μοναδική εφαρμογή δικτύου που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο Εργαστηριακό περιβάλλον. Διασυνδέει την θεωρία, την εργασία και τις επιδείξεις πειραμάτων των καθηγητών με τις αποδόσεις των μαθητών. Συμβάλει στην εργαστηριακή εξοικείωση των διδασκομένων μέσω μιας πληθώρας εργαστηριακών εξαρτημάτων και αισθητήρων, προσομοιώσεων πειραμάτων (simulators) και πολυμέσων κα ιφυσικά όλων των επιστημονικών πειραμάτων που απαιτούνται σε αυτό το εργαστηριακό επίπεδο. Μέσω του συστήματος απόκρισης εξ’ αποστάσεως του μαθητή (SRS) με τη βοήθεια διαδραστικού πίνακα επιτυγχάνεται η αξιολόγηση της μάθησης.

Τέλος θα παρουσιασθεί ένα από τα σύγχρονα λογισμικά της εταιρείας, το  ACADEMUS CRS που  αποτελεί ένα απλό, ευέλικτο και εύκολο στη χρήση, διδακτικό εργαλείο για όλους τους καθηγητές και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος που παρουσιάζει η POLYTECH Α.Ε είναι η απλοποίηση της διαδικασίας της μάθησης με την ενσωμάτωση νέων διδακτικών μεθόδων και τη συνδρομή των πλέον σύγχρονων Τεχνολογικών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε), δίνοντας έμφαση στο πειραματικό σκέλος των Φυσικών Επιστημών. 

 

  • Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών

Η μελέτη του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο εδώ και αιώνες κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφή των μεσογειακών λαών, προσφέροντας πολυάριθμα πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Πολλές είναι οι μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί, ανά τον κόσμο, για την αξιολόγηση των ευεργετικών αυτών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες ενώσεων που βρίσκονται στο ελαιόλαδο είναι οι φαινόλες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Στη βραδιά του ερευνητή, θα παρουσιαστούν οι τεχνικές που γίνονται στο εργαστήριο προκειμένου να αναδειχθούν οι βιολογικές δράσεις του ελαιόλαδου και οι επιδράσεις του στην υγεία.

 

Μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης της αιγοπρόβειας πρωτεΐνης τυρογάλακτος

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση διατροφικών προϊόντων, που εκτός των θρεπτικών τους ιδιοτήτων να εμφανίζουν και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, των λεγόμενων βιολειτουργικών τροφίμων. Η ενσωμάτωση βιοδραστικών συστατικών σε προϊόντα τροφίμων για την παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτά αποδίδεται μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών ωφελειών.  Το τυρόγαλα αποτελεί παραπροϊόν της παραγωγής φέτας στην Ελλάδα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα ρύπανσης όταν απορριφθεί στο περιβάλλον και δεν γίνει σωστή διαχείρισή του. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πρωτεΐνη τυρογάλακτος διαθέτει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

 

Μετρήσεις παραμέτρων ωρίμανσης και μετρήσεις πολυφαινολών στους καρπούςκερασιών

Σκοπός του έργου είναι να προσδιοριστούν ζώνες ετερογένειας εντός των πειραματικών οπωρώνων. Να ληφθούν δείγματα από τα φύλλα και τους καρπούς αυτών των ζωνών, ώστε να προσδιοριστούν συσχετίσεις μεταξύ ανθοκυανών, καροτενοειδών και αμπσισικού οξέως στα φύλλα, με τους διάφορους τηλεπισκοπικούς δείκτες και με το επίπεδο του πολυφαινολικού περιεχομένου του καρπού.Τόσο τα φωτογραφικά-τοπογραφικά, όσο και τα πολυφασματικά δεδομένα που θα αποκτηθούν θα οργανωθούν σε μία γεωβάση στην οποία θα ενσωματωθούν καλλιεργητικά, κλιματολογικά και εντομολογικά δεδομένα.

Αξιοποιώντας…τα απόβλητα οινοποιείων και ελαιοτριβείων

Παραγωγικά ζώα νεαρής ηλικίας, όπως είναι τα κοτόπουλα και τα πρόβατα κρεοπαραγωγής, είναι επιρρεπή σε ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής τους. Στη Βραδιά του Ερευνητή, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις ζωοτροφές που έχουμε παρασκευάσει στο εργαστήριό μας, οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με παραπροϊόντα που παράγονται κατά την επεξεργασία του σταφυλιού και της ελιάς. Αυτές οι ζωοτροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), συμβάλλοντας στην καλή διαβίωση των ζώων και επιπλέον η αξιοποίηση αυτών των αποβλήτων βοηθά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος λόγω της ανεξέλεγκτης εναπόθεσής τους σε αυτό.

 

  • Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων -  Pharmagnose

Η Ερευνητική Ομάδα του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής σχολής του ΕΚΠΑ θα παρουσιάσει συνοπτικά την πορεία που ακολουθείται για την ανακάλυψη φυσικών προϊόντων με φαρμακολογική δράση ξεκινώντας από την επιλογή-συλλογή της δρόγης, την ανάλυση της, την παραλαβή των δραστικών μιγμάτων και καθαρών ουσιών σε εργαστηριακή κλίμακά και τη μετάβαση σε μεγάλης κλίμακα παράγωγή για βιομηχανική εκμετάλλευση. Επίσης θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες της εταιρείας Pharmagnose όπου αποτελεί τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Αθηνών και στόχο έχει να αξιοποιήσει τη φυτική βιοποικιλότητα (αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, εδώδιμα και ενδημικά είδη) και τα παραδοσιακά προϊόντα/υποπροϊόντα αγροδιατροφής (των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών) της Ελλάδας για την ανάπτυξη και παραγωγή φυσικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

  • Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει εργασίες και προϊόντα σχετικά με την αξιοποίηση φυτικού υλικού που προέρχεται από την Ελληνική βιοποικιλότητα και την αγροτική βιομηχανία. Αναλυτικότερα, θα παρουσιαστούν αιθέρια έλαια, καλλυντικά και εντομοαπωθητικά-βιοκτόνα για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των κουνουπιών.




ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

EU flag EU flag
«Το έργο SHERIF έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 818506».

"SHERIF has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 818506".