Science of capoeira

Επίδειξη ενός εντυπωσιακού αθλήματος για μικρούς και μεγάλους!
Η Capoeira είναι ένας αφρο-βραζιλιάνικος πολεμικός χορός, συνδυασμός πολεμικής τέχνης και ακροβατικών. 

Η Capoeira αποτελεί μία παραδοσιακή βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη, που συνδυάζει το χορό, την πολεμική τέχνη, τη μουσική και την εκπαίδευση, αλλά ο βασικός στόχος και η βαθύτερη φιλοσοφία της είναι το αίτημα της ελευθερίας. Η Καποέιρα είναι σωματική άσκηση αλλά και παιδεία. Εκτός από την μουσική διδάσκει πειθαρχία, σεβασμό και ταπεινότητα με έναν διαφορετικό τρόπο από τις άλλες πολεμικές τέχνες.

Διάφορες κινήσεις αποφυγής και επίθεσης, κλωτσιές, περάσματα και ακροβατικά εκτελούνται στον ρυθμό που δίνει το παραδοσιακό βραζιλιάνικο όργανο Berimbau. Οι δύο παίκτες προσπαθούν εκτός απ’το να επιτύχουν ένα αρμονικό παιχνίδι με όμορφες ανταλλαγές κινήσεων, έξυπνα μαρκαρίσματα και κυρίως επικοινωνία μεταξύ τους οι κινήσεις τους να μην οδηγήσουν σε κάποιον τραυματισμό.

Εξελίχτηκε στη Βραζιλία από μαύρους σκλάβους, κυρίως από την περιοχή της Angola, οι οποίοι αρχικά μεταφέρθηκαν από την Αφρική για να χρησιμεύσουν ως εργατικά χέρια στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Οι σκλάβοι έφεραν ζωντανή την κουλτούρα τους και οι διάφορες εκφράσεις της αποτέλεσαν βασικά στοιχεία κατά τη δημιουργία και την εξέλιξη της Capoeira.

H Capoeira "παίζεται" μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, την Roda. Οι κινήσεις που γίνονται μέσα στην Roda είναι ένας μικρόκοσμος και συμβολίζουν τις μάχες για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ειρήνη που δίνονται στον μεγάλο κύκλο της ζωής. Το παιχνίδι/αγώνας στηρίζεται στο αμοιβαίο και συναρπαστικό συναίσθημα του διαλόγου, της «πονηριάς», της αδρεναλίνης, της εμπιστοσύνης μεταξύ φίλων μέσω ενός διαφορετικού κώδικα σώματος και μουσικής. Εντυπωσιάζει με τη δύναμη και την ταχύτητα των αλμάτων, την ομορφιά των κινήσεων, την ένταση των τραγουδιών και τις ρυθμικές εναλλαγές.

Συμμετέχοντες: MSc Αλεξία Βουτετάκη, Μεταπτυχιακή Ερευνήτρια EKETA-ΙΔΕΠ, και η ομάδα Jacobina Arte Dojo Thessaloniki




ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

EU flag EU flag
«Το έργο SHERIF έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 818506».

"SHERIF has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 818506".